Masz pytanie?

Joan Roca

Urodzony w 1964 roku w Gironie. Jeden z najważniejszych szefów kuchni na świecie. Współwłaściciel 3-gwiazdkowej restauracji Celler de Can Roca. Joan Roca to kulinarny magik. Człowiek, który o jedzeniu wie niemal wszystko. Artysta. Joan to najstarszy z 3 braci i to on najwcześniej zaczął pomagać w barze rodziców otwartym na przedmieściach uroczej katalońskiej miejscowości Girona kilkadziesiąt lat temu. Urocze było wówczas stare miasto, obrzeża natomiast zaludniali robotnicy, osiedlając się w niewielkiej odległości od miejsc pracy.

Kwestią czasu było to aby Joan Roca wylądował w Escuela Universitaria de Hosteleria y Turismo, w której zresztą obecnie jest wykładowcą.

Dziś Joan nazywany jest architektem smaku, badaczem i mistrzem kuchni. Poszukuje, eksperymentuje. Łączy kuchnię tradycyjną z nowoczesnymi technikami.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com