Masz pytanie?

El Celler de Can Roca

Restauracja El Celler de Can Roca to restauracja, w której gotowanie to „freestyle” – zabawa z kuchnią, twórcza sztuka określana jest również „nowoczesną kuchnią hiszpańską” jednak z ogromnym wpływem doświadczenia przodków braci Can Roca. Restauracja znajduje się w miejscowości Girona i powstała w 1986 roku, naprzeciwko restauracji rodziców braci. Początkowo restaurację prowadził Joan (head chef) oraz Josep (sommelier chef), w roku 1998 do braci dołączył również najmłodszy-Jordi (pastry chef).

 

W 2007 roku bracia przenieśli się kawałek dalej do specjalnie wybudowanego dla ich restauracji budynku, który stał się też ich domem. Dom z kamienia z klasyczną symetrią i charakterystycznymi okiennicami ma typowo południowy klimat. Wnętrza są stonowane i ciepłe, z wręcz odczuwalną w nich rodzinną atmosferą. Stoliki i krzesła ustawione na miękkim dywanie stwarzają poczucie domowej jadalni.

 

Katalońskie składniki są podstawą restauracji braci Can Roca.

Head chef Joan jest jednym z najwybitniejszych współczesnych kucharzy, m.in. jednym z pionierów wprowadzania do kuchni techniki sous-vide (próżniowa metoda długiego gotowania potraw w szczelnie zamkniętych workach plastikowych, umieszczonych w gorącej wodzie).

 

Proste kombinacje smakowe łączą z kuchnią molekularną i niezwykłą prezentacją żywności, np. karmelizowanymi oliwkami, podawanymi na drzewkach bonsai. Bracia Roca stworzyli niektóre dania i desery w oparciu o perfumy, m.in. Calvina Kleina, Caroliny Herrery, Lancome czy Bvlgari.

  • Dodaj link do:
  • facebook.com